وبلاگ
رله حفاظتی چیست؟

وظیفه اصلی رله حفاظتی این است که در صورت بروز شرایط غیرعادی مانند اضافهجریان، اتصال کوتاه، افت یا افزایش ولتاژ، یا خطای زمین، به سرعت آن را تشخیص داده و با ارسال فرمان، کلیدهای قدرت (مانند کلید اتومات یا بریکر) را قطع کند تا از آسیب دیدن تجهیزات جلوگیری شود.
انواع رلههای حفاظتی پرکاربرد
در صنعت برق، بسته به نوع شبکه و تجهیزات، انواع مختلفی از رلهها استفاده میشود. مهمترین آنها عبارتاند از:
- رله حفاظتی (Protective Relay) یکی از اجزای مهم در سیستمهای برق قدرت است که برای تشخیص خطاها و محافظت از تجهیزات مانند ترانسفورماتورها، خطوط انتقال، ژنراتورها و موتورها استفاده میشود.
- رله جریان زیاد (Overcurrent Relay): مناسب برای حفاظت در برابر اضافهبار و اتصال کوتاه و در برابر افزایش جریان به خوبی عمل میکند.
تفاوت بین رله اضافه بار و رله اضافه جریان چیست؟
رله اضافه جریان یک وضعیت جریان بیش از حد، شکن را خاموش می کند اما در شرایط اضافه بار رله حفاظتی را خاموش می کند یا موتور را از کار می اندازد، گرم میکند.
رله دیفرانسیل (Differential Relay): حفاظت دقیق ترانسفورماتورها و ژنراتورها از طریق اندازهگیری اختلاف جریان دو سر تجهیزات.
هدف از حفاظت رله دیفرانسیل چیست؟
حفاظت رله دیفرانسیل نوعی محصول حفاظتی است که در سیستمهای قدرت برای شناسایی و جداسازی سریع قطعات یا تجهیزات معیوب مانند ژنراتورها، موتورها، ترانسفورماتورها و غیره در یک منطقه حفاظت شده از پیش تعیین شده استفاده می شود.
در واقع رله دیفرانسیل اختلاف جریان بین دو نقطه را اندازهگیری میکند و در صورت غیرعادی بودن آن را خطا تلقی میکند.
رله زمین (Ground Fault Relay): شناسایی خطای اتصال به زمین با دقت بالا.
کدام رله برای خطای زمین ترجیح داده می شود؟
از آنجایی که مقاومت زمین می تواند بسیار متغیر باشد، یک رله فاصله زمین باید عملاً تحت تأثیر تغییرات زیاد مقاومت در برابر خطا قرار نگیرد. در نتیجه، رلههای راکتانس معمولاً برای رلههای زمینی ترجیح داده میشوند.
- رله ولتاژ (Over/Under Voltage Relay): جلوگیری از عملکرد ناپایدار تجهیزات در شرایط ولتاژی خارج از محدوده مجاز. این رله در واقع در برابر بالا یا پایین رفتن ولتاژ از حد مجاز عکسالعمل نشان میدهد.
- رله زمانی (Time Delay Relay): با تأخیر زمانی مشخصی عمل میکند.
چهار حالت رله تأخیر زمانی چیست؟
رله های تأخیر زمانی در این چهار حالت اصلی عملیات تماس ساخته می شوند:
- Normally-open, timed-closed.
- Normally-open, timed-open.
- Normally-closed, timed-open.
- Normally-closed, timed-closed
فرکانس پایین و بیش از آن در رله فرکانسی چیست؟
حفاظت پایین یا بیش از حد برای استفاده از ژنراتور مناسب است. نظارت مستمر فرکانس باعث می شود تا اقدامات مناسبی برای محافظت از عملیات نصب در شرایط غیرعادی یا بحرانی، به عنوان مثال، کاهش بار، تغییر منبع، و راه اندازی ژنراتور اضطراری، آغاز شود.
بنابراین رله فرکانسی مناسب برای حفاظت ژنراتورها و سیستمهای دارای حساسیت فرکانسی میباشد.
چرا رله حفاظتی اهمیت دارد؟
رله حفاظتی (Protective Relay) یکی از اصلیترین اجزای سیستمهای حفاظت و کنترل در شبکههای برق صنعتی و نیروگاهی است. وظیفه این تجهیزات، تشخیص سریع و دقیق اختلالات الکتریکی مانند اتصال کوتاه، اضافهبار، افت ولتاژ، نوسانات فرکانسی و… و ارسال فرمان به کلیدهای قدرت برای قطع مدار در مواقع اضطراری است.
با استفاده از رلههای حفاظتی، میتوان از آسیبهای گسترده به تجهیزات حیاتی مانند ترانسفورماتورها، ژنراتورها، باسبارها و کابلهای فشار قوی جلوگیری کرد و پایداری سیستم را حفظ نمود.
تأمین قطعات و خدمات مرتبط با رله حفاظتی
در مجموعه ما، طیف گستردهای از رلههای حفاظتی دیجیتال و الکترومکانیکی از برندهای معتبر بینالمللی نظیر Pilz، Siemens، ABB، Schneider Electric، GE، SEL و دیگر برندهای مطرح عرضه میگردد. همچنین خدمات مشاوره، نصب، کالیبراسیون و تعمیرات تخصصی نیز ارائه میشود.
ما در پیمان الکتریک نیاز صنایع و پروژههای حساس را به خوبی درک کردهایم و متعهد هستیم که با ارائه قطعات اورجینال و خدمات فنی، ایمنی و عملکرد بهینه سیستمهای شما را تضمین کنیم.
- نام نویسنده: پیمان الکتریک
- زمان انتشار:
اشتراک گذاری: